De câteva luni, românii sunt „liniștiți” de unii politicieni că „TVA-ul nu va fi crescut” în 2025, de la 19%, la 21%. Anunțul vine după câțiva ani în care guvernul PSD + PNL + UDMR a majorat etapizat o serie de taxe și de impozite. Și totuși, „nemajorarea” TVA-ului reprezintă un motiv de liniște pentru cetățeni?
Aceasta a devenit o temă obsesivă pentru diverși politicieni. Fostul premier Marcel Ciolacu și-a scris pe mână că nu va majora TVA-ul. „Nu va crește nicio cotă unică”, a transmis fostul șef PSD. Inclusiv Nicușor Dan, în 2025, a dat în scris că nu va crește TVA-ul, dacă va deveni președinte al României. „Dacă voi fi președinte, TVA nu va crește în mandatul meu”, a declarat candidatul.
A nu majora TVA-ul nu reprezintă o garanție că românii o vor duce mai bine, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Există multe alte pârghii pentru oficialii statului pentru a strânge bani la buget, tot din portofelul și conturile contribuabililor, avertizează analistul economic Adrian Negrescu.
Majorarea TVA-ului oricum nu ar rezolva problemele bugetare, generate de guvernarea PSD + PNL + UDMR. Economistul Adrian Negrescu: „Creșterea TVA-ului este o dovadă a impotenței aparatului administrativ al statului”
În primul rând, o eventuală creștere a TVA-ului ar fi o „frecție la picior de lemn”, potrivit economistului.
„Această creștere a TVA-ului, în primul rând nu va rezolva problema deficitului bugetar. Ar aduce la bugetul de stat undeva la 12-14 miliarde de lei în cel mai bun caz, în condițiile în care noi ne împrumutăm 5 miliarde de lei în fiecare săptămână. Deci creșterea TVA-ului este o ‘frecție la picior de lemn’ în momentul de față, propusă de așa-zisa aristocrație bugetară, unul dintre elementele ‘statului paralel’, care-și vede amenințate pozițiile de eventualele măsuri de restructurare și de reformele necesare pe care Nicușor Dan, împreună cu viitorul guvern, va trebui să le pună în practică.
Este o falsă temă indusă de acești promotori ai creșterii fiscalității că doar prin creșterea TVA-ului și a taxelor pe venit putem salva situația deficitului bugetar”, a declarat Negrescu, pentru Ziare.com.
Din interiorul aparatului bugetar se încurajează o creștere a TVA-ului, avertizează analistul. Și totuși, creșterea și/sau introducerea de taxe și impozite nu ar rezolva problemele fundamentale ale statului, susține Adrian Negrescu.
„Creșterea TVA-ului este o dovadă a impotenței aparatului administrativ al statului, de a veni cu soluții proactive la realitatea economică și mai ales, la realitatea bugetară, una dezastruoasă în momentul de față. Nu reduci deficitul bugetar prin creșteri de taxe, pentru că efectul va fi invers, acela al scăderii încasărilor din TVA, din taxele crescute, așa cum se întâmplă în orice economie și cum scrie în manualul de economie de clasa a IX-a, pe care mulți dintre cei care construiesc această ‘viziune’ fiscală a statului român pare să nu-l fi parcurs”, a mai punctat Negrescu.
„Nu creștem TVA-ul”, problema scoasă în față pentru a acoperi adevăratele majorări de taxe și impozite
„Nu creștem TVA-ul” este mai degrabă o altă demagogie specifică politicienilor, lasă de înțeles analistul economic. A „îngheța” TVA-ul nu înseamnă că executivul nu va lua cu altă mână, din alte părți, mult mai mult. De la jumătatea anului curent și din 2026 se anunță taxe și impozite mai mari.
„Din această perspectivă, cred că marele maestru în manipularea opiniei publice este domnul Marcel Boloș, care pe de o parte, vorbește despre TVA, iar pe de altă parte, ne anunță senin că de la 1 ianuarie 2026, taxele și mașinile vor fi impozitate diferențiat. Cel puțin casele, apartamentele, vor fi impozitate în funcție de ‘valoarea de piață’, nu după suprafață, așa cum este în prezent. Deci probabil, multe dintre aceste taxe pe proprietate vor crește semnificativ, de trei-patru ori, în unele cazuri.
Asta e România politică: ne amenință cu ‘răul cel mai mare’, când în spate se ascund alte măsuri, toxice pentru economie – vezi creșterea prețului la energie electrică, de la 1 iulie. Să nu uităm că tonul scumpirilor la energie electrică l-a dat o companie de stat, Hidroelectrica. Peste noapte a crescut cu 60% prețul energiei furnizate consumatorilor, fără să explice public, din punct de vedere economic, această decizie – că ‘a fost secetă”, că ‘a fost o perioadă provocatoare pentru economie’ etc. Dar asta nu justifică o creștere cu 60% a tarifului”, a precizat Adrian Negrescu.
Noi valuri inflaționiste, în România. Economistul Adrian Negrescu: „Comisia Europeană ne-a cerut să liberalizăm piața gazelor. Noi ne producem mare parte din energie, dar avem printre cele mai mari prețuri”
Analistul economic se așteaptă la noi valuri inflaționiste, care vor consolida România în poziția de lider la nivelul UE, în topul statelor cu cea mai mare inflație.
„Practic, ni s-a scos în evidență această creștere a TVA-ului în condițiile în care probabil, în perioada următoare ne vom trezi cu două valuri de inflație: unul generat de creșterea prețurilor la energie, care va duce la dublarea facturilor pentru mulți dintre români și o potențială creștere a prețului la gaze, o decizie care se află în prim-plan, în condițiile în care Comisia Europeană ne-a cerut ca în termen de 60 de zile să liberalizăm piața gazelor.
Din păcate, în condițiile în care noi ne producem mare parte din energie, prin companii de stat, noi reușim ‘performanța’ de a avea printre cele mai mari prețuri din regiune atât la energie, cât și la gaze. Astfel, creșterea prețurilor în cazul facturilor la energie electrică și la gaze, ar putea genera un val de inflație care ar putea trece de 8% în toamna acestui an, față de 4%, cât anticipează BNR”, a concluzionat Adrian Negrescu, pentru Ziare.com.
TVA-ul, plus alte taxe și impozite
Content retrieved from: https://ziare.com/tva/taxe-impozite-adrian-negrescu-1942992.